Takmičenje za OŠ

Pozdrav svima, čestitke na organizaciji takmičenja, zaista je divno što se ovoliko trudite i samo jedna sugestija za takmičarski ciklus u sledećoj školskoj godini:
Deca su bukvalisti, i ne sazrevaju istim tempom. Takmičenje treba manje više da rangira umeće i znanje iz programiranja ali ko je u kontaktu sa takmičarima zna da se veoma često dešava da rangiranje pre ističe one koji su uspeli da shvate šta se traži od zadataka (ne zaboravite da su to deca).
Zadaci su sasvim OK, nekada čak i lakši od potrebnog, samo je često postavka veoma zbunjujuća. Ukoliko još moraju da klikću po Petlji da čitaju dodatna objašnjenja stvar bude još više zbunjujuća. Mislim da samo ako bi postavka zadataka bila razumljivija da bi takmičenje bilo mnogo bolje i da bi kvalitet takmičara izašao u prvi plan
Veliki pozdrav

Dragi Nebojša,

Hvala vam mnogo na konstruktivnom feedback-u.

Pošto kao član Petlje nisam umešan u samo pravljenje zadataka (siguran sam da će neko iz @Komisija_OS baciti pogled na vašu sugestiju), zadržao bih se na pitanjima vezanim za kliktanje na Petlji :slight_smile:

Da li vam se nešto u samom interfejsu ili načinu na koji su zadaci predstavljeni na platformi pojavilo nešto konkretno što mislite da može da se ispravi?

Ukoliko još moraju da klikću po Petlji da čitaju dodatna objašnjenja stvar bude još više zbunjujuća.

Da li ovde mislite na neki konkretan feature ili zadatak?

Хвала на сугестији, обратићемо пажњу на то убудуће.

Помогло би нам ако наведете неке задатке који су били посебно збуњујући. Ако вам је згодније, можете да одговорите и на takprog.os@gmail.com.

Kada sam napisao “kliktanje” nisam mislio na sam interfejs koji je veoma intuitivan (pohvale), nego sam mislio na ovogodišnje okružno takmičenje za 7. i 8. razred gde su takmičari za prvi i drugi zadatak tek ukoliko se jave da im nešto nije jasno dobijali smernicu da kliknu na odeljak “obaveštenje” gde dobijaju dodatno “pojašnjenje” postavke

1 Like

Pa verovatno nekolicina zadataka kojima je postavka veoma duga, ne mogu sada na brzinu da nađem neki dobar primer, ali tražeći neki sa kraćom postavkom (da ne pravim kilometarski post) možda je ovo dobar primer: da večina takmičara ne shvata postavku, a da je shvati došli bi do rešenja. Ja shvatam postavku, meni ne izgleda problematično ali da za ovako lak zadatak većina takmičara ima malo poena - problem je verovatno što deca ne mogu da shvate postavku (a postoje zadaci gde je i ja trljam glavu da shvatim šta se traži, nego ne mogu sada da nađem). Evo primera sa ovogodišnjeg okružnog gde je za lagan zadatak većina takmičara imala malo ili 0 poena:

Потребно је симулирати банковни систем за k различитих корисника. Сваки корисник има рачун са почетним стањем 0. Потребно је подржати две врсте операција:

  • upit x одређује колико постоји корисника чији рачун садржи тачно x динара
  • ime x додаје x динара на рачун особе са именом ime (x може бити и негативно)

Написати програм који пордржава извршавање n оваквих операција.

Улаз

Са стандардног улаза се уносе бројеви n и k. Након тога се у n редова уноси по једна операција.

Излаз

За сваки упит (операцију првог типа) исписати одговор, сваки у засебном реду.

1 Like

Inače svaka čast za organizaciju i sve šta radite, ovo su samo sitne sugestije

1 Like

Razumem. Možemo razmisliti da možda i kroz interfejs ove stvari učinimo očiglednijim (na primer da, kada se pojavi novo obaveštenje, to bude upadljivije grafički istaknuto) ili nešto slično.

Hvala vam mnogo na sugestijama! Mnogo nam znači da dobijemo feedback kako bismo mogli da stvari unapredimo za sledeću takmičarsku sezonu.

1 Like