Takmičenje za OŠ

Pozdrav svima, čestitke na organizaciji takmičenja, zaista je divno što se ovoliko trudite i samo jedna sugestija za takmičarski ciklus u sledećoj školskoj godini:
Deca su bukvalisti, i ne sazrevaju istim tempom. Takmičenje treba manje više da rangira umeće i znanje iz programiranja ali ko je u kontaktu sa takmičarima zna da se veoma često dešava da rangiranje pre ističe one koji su uspeli da shvate šta se traži od zadataka (ne zaboravite da su to deca).
Zadaci su sasvim OK, nekada čak i lakši od potrebnog, samo je često postavka veoma zbunjujuća. Ukoliko još moraju da klikću po Petlji da čitaju dodatna objašnjenja stvar bude još više zbunjujuća. Mislim da samo ako bi postavka zadataka bila razumljivija da bi takmičenje bilo mnogo bolje i da bi kvalitet takmičara izašao u prvi plan
Veliki pozdrav

Dragi Nebojša,

Hvala vam mnogo na konstruktivnom feedback-u.

Pošto kao član Petlje nisam umešan u samo pravljenje zadataka (siguran sam da će neko iz @Komisija_OS baciti pogled na vašu sugestiju), zadržao bih se na pitanjima vezanim za kliktanje na Petlji :slight_smile:

Da li vam se nešto u samom interfejsu ili načinu na koji su zadaci predstavljeni na platformi pojavilo nešto konkretno što mislite da može da se ispravi?

Ukoliko još moraju da klikću po Petlji da čitaju dodatna objašnjenja stvar bude još više zbunjujuća.

Da li ovde mislite na neki konkretan feature ili zadatak?

Хвала на сугестији, обратићемо пажњу на то убудуће.

Помогло би нам ако наведете неке задатке који су били посебно збуњујући. Ако вам је згодније, можете да одговорите и на takprog.os@gmail.com.

Kada sam napisao “kliktanje” nisam mislio na sam interfejs koji je veoma intuitivan (pohvale), nego sam mislio na ovogodišnje okružno takmičenje za 7. i 8. razred gde su takmičari za prvi i drugi zadatak tek ukoliko se jave da im nešto nije jasno dobijali smernicu da kliknu na odeljak “obaveštenje” gde dobijaju dodatno “pojašnjenje” postavke

1 Like

Pa verovatno nekolicina zadataka kojima je postavka veoma duga, ne mogu sada na brzinu da nađem neki dobar primer, ali tražeći neki sa kraćom postavkom (da ne pravim kilometarski post) možda je ovo dobar primer: da večina takmičara ne shvata postavku, a da je shvati došli bi do rešenja. Ja shvatam postavku, meni ne izgleda problematično ali da za ovako lak zadatak većina takmičara ima malo poena - problem je verovatno što deca ne mogu da shvate postavku (a postoje zadaci gde je i ja trljam glavu da shvatim šta se traži, nego ne mogu sada da nađem). Evo primera sa ovogodišnjeg okružnog gde je za lagan zadatak većina takmičara imala malo ili 0 poena:

Потребно је симулирати банковни систем за k различитих корисника. Сваки корисник има рачун са почетним стањем 0. Потребно је подржати две врсте операција:

  • upit x одређује колико постоји корисника чији рачун садржи тачно x динара
  • ime x додаје x динара на рачун особе са именом ime (x може бити и негативно)

Написати програм који пордржава извршавање n оваквих операција.

Улаз

Са стандардног улаза се уносе бројеви n и k. Након тога се у n редова уноси по једна операција.

Излаз

За сваки упит (операцију првог типа) исписати одговор, сваки у засебном реду.

1 Like

Inače svaka čast za organizaciju i sve šta radite, ovo su samo sitne sugestije

1 Like

Razumem. Možemo razmisliti da možda i kroz interfejs ove stvari učinimo očiglednijim (na primer da, kada se pojavi novo obaveštenje, to bude upadljivije grafički istaknuto) ili nešto slično.

Hvala vam mnogo na sugestijama! Mnogo nam znači da dobijemo feedback kako bismo mogli da stvari unapredimo za sledeću takmičarsku sezonu.

1 Like

Poštovani, odobrila sam registracije učenicima ali dva učenika uopšte ne mogu da pristupe takmičenju. Deo Aktivna takmičenja im je prazan. Molim Vas da mi kažete u čemu bi mogao da bude problem i kome mogu da se obratim da bi se taj problem rešio.

Poštovana Dragana,

Da li možete da mi kažete koji su korisnički nalozi u pitanju?

Proverio sam u registracijama i čini mi se da su svi učenici kojima ste vi postavili status dobili pristup takmičenju.

ISTO SE DESAVA I KOD MENE.
Moje korisnicko ime AndrijaVukovic

Poštovani Andrija,

Da li ste se registrovali za takmičenje preko https://takprog.petlja.org/osnovnaskola/registration

Vašu registraciju ne uspevam nigde da pronađem. Da li možete da mi pošaljete screenshot gde se vidi da ste registrovani s analogom AndrijaVukovic

Srdačan pozdrav

Sada sam to uradio pise mi da je registrovano ali i dalje nemogu da pristupim

Zdravo,

Sada bi trebaloda vidiš takmičenje

Hvala Vam

1 Like

Mozete li i meni da proverite posto ni ja ne mogu da udjem.Moje korisnicko ime je Veljko610.

Mozete li i meni da proverite posto ni ja ne mogu da udjem.Moje korisnicko ime je Veljko610.

Zdravo,

Probaj sada.

Hvala Vam

1 Like

Hvala Vam puno. Odmah ste rešili problem, čim sam poslala poruku. Izvinjavam se što Vas tek sad obaveštavam.

1 Like

Ne brinite ništa, važno da svi mogu lepo da rade zadatke.

Srdačan pozdrav