Umjetna Inteligencija -AI

Materijal za ucenje Umjetne Inteligencije-AI (Neural Networks, Machine Learning, Deep Learning…)

Pozdrav svima,
Da li mi moze neko predloziti neke dobre tutorijale, knjige, ideje kao projektne zadatke i sl. za Umjetnu Inteligenciju-AI (Neural Networks, Machine Learning, Deep Learning…). Ne znam gotovo pa nista o ovome (samo neke osnove) ali mi je interesantno i zanimljivo pa bih volio da naucim o ovome nesto vise.
Postavljam ovo pitanje ovde jer smatram da nas ima jos koji smo zainteresovani za ovo polje, a mozda neki imaju iskustva u tome.

Unaprijed hvala :smile:

Evo jednog od najboljih uvodnih kurseva u Machine Learning https://www.coursera.org/learn/machine-learning

1 Like

Evo i veoma zanimljivog teksta o pregledu trenutnih dostignuća Veštačke inteligencije https://www.linkedin.com/pulse/ai-deep-learning-explained-simply-fabio-ciucci/

1 Like

Hvala puno! Super materijal :slight_smile:

1 Like

Evo i kurseva, koje ekipa seminara Primenjene Fizike i Elektronike u Istrazivackoj Stanici Petnica, preporucuju svojim polaznicima. Obrati paznju na kurseve iz matematike koje je dobro ispratiti pre kurseva ML-a i AI-a.

Kursevi odabrani od strane saradnika koji su vezani za specifične oblasti i to su:
ML:
Machine Learning Stanford University https://www.coursera.org/learn/machine-learning
najpoznatiji uvodni kurs iz ove oblasti, dostupan u potpunosti u free varijanti. Srednje težine, zahteva osnovna znanja iz oblasti verovatnoće i statistike, linearne algebre i programiranja.

Artifical Inteligence for Robotics https://www.udacity.com/course/artificial-intelligence-for-robotics--cs373?utm_medium=referral&utm_campaign=api napredni kurs koji se preporučuje samo polaznicima koji su imali prilike da se detaljno upoznaju sa ML-om ili su već imali prilike da slušaju prvi kurs iz ove oblasti. Zahteva naprednija znanja iz oblasti verovatnoće i statistike, linearne algebre i znanje iz oblasti programiranja.

Matematika:
Intro to Statistics https://eu.udacity.com/course/intro-to-statistics--st101 jako popularan početni kurs iz oblasti koja je nepohodna u velikom broju inženjerski disciplina, kurs ne zahteva nikakav specijalan nivo predzanja jer kreće od samih osnova, dovoljno je standardno školsko znanje iz matematike.

Linear Algebra Foundations to Frontiers https://www.edx.org/course/laff-linear-algebra-foundations-to-frontiers početni kurs iz linearne algebre, koja je moćan alat u oblastima kao što su ML, CV i slične. Kurs zahteva standardno srednjoškolsko znanje iz oblasti matematike.

1 Like

Tacno mi je i trebalo nesto ovako, jer koliko mi treba znanja iz ML jos vise mi treba iz matematike. Jos sam u srednjoj skoli (2 razred), pa tako da mi matematika i nije bas dovoljno jaka za sve to, ali spreman sam uciti sto je najbitnije. Jos neki savjet mozda prilikom ucenja? Na sta da posebno obratim paznju?
Izvini ako smaram :sweat_smile:

Nemam neke specijalne dalje savete, sem da je ta oblast dosta zahtevna ali i beskrajno zanimljiva, pa ne ocekuj da ti sve odmah bude jasno. Neke stvari ces skontati iz N-tog puta, ili ces povezati tek kad budes radio neki drugi kurs/primer itd. No, jedan od saveta je da probas da shvatis stvari na intuitivnom nivou a da koristis alate koji se pominju na pocetku kao blokove koji imaju svoje funkcije bez da moras svaki detalj njihov da razumes, dakle da razumes sta rade ali ne i kako do tancina to rade. Takodje, posto si tek 2. razred pozivam te da se prijavis za Petnicu, gde se na PFE seminaru http://ele.petnica.rs/ radi dosta ovakvih stvari. Prijave za novi ciklus seminara su svake godine tokom novembra.

Takodje, jos jedna lepa i vrlo bliska oblast je Computer Vision, a ngede se ML i AI cak i preplicu sa ovom oblascu, pa baci pogled na i na stvari odatle. Ovde recimo imas par predloga projekata na tu temu https://petlja.org/BubbleBee/r/kursevi/softverski-projekti Mislim na ove projekte:
https://petlja.org/BubbleBee/r/projekti/filteri-za-slike
https://petlja.org/BubbleBee/r/projekti/detekcija-ivica
https://petlja.org/BubbleBee/r/projekti/detekcija-objekata
https://petlja.org/BubbleBee/r/projekti/pracenje-objekata
https://petlja.org/BubbleBee/r/projekti/bar-kod-qr-kod-citac

1 Like

Stvarno sam odusevljen ovim sto nude na petnica. Nekako se ne bih mogao ni odluciti koji mi se program najvise dopada. Ne znam da li bi mi predstavljalo problem to sto sam iz BiH, ali najvjerovatnije da cu vcrs napisati prijavu, jer sam zeljan upoznavanja ljudi koji imaju slicna interesovanja kao I ja. Nazalost u BiH ima izuzetno malo ovakvih dogadjaja.

Prijave nisu u toku, bice otvorene negde u toku oktobra :slight_smile: Imali smo polaznike i iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije prethodnih godina tako da nemoj da brines.

1 Like