Testiranje takmičarskog okruženja

Kada koristim takmičarsko okruženje, bilo da je reč o delu namenjenom za testiranje, bilo da na Areni učitavam zadatke sa prošlogodišnjih kvalifikacija (tako je bilo i u terminu kvalifikacija) uvek mi je skor 0. Prilično sam sigurna da nije greška u kodu, u Python 3.6.3 Shell-u radi bez problema. Kako se bliže nove kvalifikacije i imam učenike koji bi učestvovali, želim da budem sigurna da će sve biti ok.
Molim Vas pomozite mi da pronađem u čemu je problem.

Poštovana Mirjana,

Kada znate da tačno rešavate zadatak, a dobijate skor 0, najverovatnije je problem u načinu na koji ste formatirali ulaz i izlaz.

Hajde prvo da proverimo da li sve radi kako treba. Idite na ovaj zadatak (testiranje takmičarskog okruženja A+B (TESTCASES PUB)) https://arena.petlja.org/sr-Latn-RS/competition/test-okruzenja#tab_129184 i tu unesite sledeći kod

x = int(input())
y = int(input())
z =x+y
print(z)

Izaberite kompajler za Python 3 i pošaljite kod. Ovo bi trebalo da osvoji 100 poena tu.

Ako je prošlo kako treba, potrebno je samo da obratite pažnju na ulaz i izlaz. Preporučujem vam da pročitate ovo uputstvo https://petlja.org/biblioteka/r/lekcije/documentation/takmicenja-takmicarsko_okruzenje#id3 deo Ulaz i izlaz (mada će celo uputstvo nesumnjivo biti korisno) kako biste se lakše snašli kasnije.

Srdačan pozdrav

Hvala na pomoći, reč je zaista bila o ulazu, unosila sa i tekst objašnjenja šta uneti :slight_smile:

a=int(input("unesi a "))
b=int(input("unesi b "))
c=a+b
print("zbir je: ",c)

Sada mogu da skrenem pažnju učenicima da nikako ne rade tako, iako smatram da im je jasnije kada vide na ekranu šta gde unose.

Draga Mirjana,

Nemojte uopšte misliti da je “pogrešno” u učionici i prilikom vežbe raditi zadatke tako da učenici vide šta unose i pišu nešto na ulazu i izlazu (osim ako nije drugačije specifikovano zadatkom).

Problem koji se ovde nameće je što, da bismo imali mogućnost automatskog testiranja, moramo sistem podesiti vrlo rigorozno po pitanju ulaza i izlaza i to nam ne dopušta da pored traženog ulaza i izlaza ostavimo mogućnost korisnicima da improvizuju. Prednost automatskog testiranja je, između ostalog, svakako brzina testiranja i mogućnost za samostalni rad, ali mana je što zadatke ne pregleda čovek pa se može desiti da, iako je zadatak suštinski tačno rešen, zbog ovakvih stvari neko izgubi poene.

Kada je reč o pripremi za takmičenje, jako je važno da se takmičari navikavaju na strogo definisane ulaze i izlaze zato što će na svim nivoima takmičenja, što kod nas, što na drugim takmičenjima, morati da poštuju ulaz i izlaz onako kako je na takmičenju naznačeno.

Što se tiče vežbe u učionici, posmatrajte naš sistem za automatsko testiranje kao zgodan alat koji vam može pomoći pri radu, ali će svakako zahtevati nadgledanje nastavnika :slight_smile:

Srdačan pozdrav