Srpska Informatička Olimpijada

Poštovani,

Ne znam da li je ovo mesto za ovakvo pitanje, ali nemam bolje. Odakle je preporučeno da se vežba za SIO (II kategorija), da li neka specijalna zbirka ili neki sajt(tipa Codeforce) ili takmičenja za srednjoskolce(okružni nivo?). Hvala unapred.

Jesi radio zadatke odavde http://bubblebee.petlja.org/kursevi/takmicenja‐za‐osnovce#lekcije tu imas prethodna 4 SIO i MGCup od prosle godine?

Da, jesam, uradio sam.

1 Like

@atanasov šta Vi preporučujete za pripremu? Možda http://bubblebee.petlja.org/kursevi/uvod-u-algoritme ?

  1. Knjige i nastavni materijali koji pokrivaju algoritme i strukture podataka
  2. Svakako Codeforce, BubbleBee, topcoder, mendo, coci, CodeMonk, codechef, timus, uva, usaco,…

Neka online takmicenja koja treba raditi:

  • http://codeforces.com/ ima runde koje traju 2 sata i odlicne su za pripremu. Prva tri zadatka u DIV-2 su okej za pripremu, 4 i 5 (i DIV-1) su dosta tezi od nivoa koji tebi treba.
  • https://www.codechef.com/node ima mesecne runde koje traju 10ak dana valjda, ~8 zadataka cija tezina varira od lakih do teskih

Ako primetis da imas problem sa tacno odredjenim tipom zadatka, HackerRank https://www.hackerrank.com/dashboard ima dobre zadatke razvrstane po kategorijama.

Koristan portal za pripremu za takmicenja je i USACO http://train.usaco.org/usacogate. Koriste ga u USA za pripremu njihovih takmicara za IOI. Svako poglavlje zapocinje objasnjenjem nekog algoritma koji se koristi u takmicarskom programiranju, a potom sledi 4-5 zadataka. Moras da ides redom kroz poglavlja. Mozda prerano za nivo za koji se ti spremas, ali mozes da probas i vidis da li ti odgovara.

U redu, hvala na sugestijama.