SIO 2017 za osnovce

Da li neko ima tekstove zadataka sa JSIO 2017? Posebno mi je potreban 3. zadatak.
Hvala unapred.

Treći je bio da je dat N-tocifren broj (N<=10^5). Podbroj tog broja je broj koji se dobija uklanjanjem nekih cifara broja N. Npr. podbroj broja 1234 bi bio 124, ali 413 ne bi. Dato je M upita koji se sastoje od brojeva L i K i na svaki upit se treba odgovoriti sa L-tom cifrom najvećek K-tocifrenog podbroja broja N.

Ako ti treba još neki zadatak reci :slight_smile:

1 Like

Meni su potrebna i prva dva, ako ti nije problem da se setis.

1 Like

Nije problem, naravno.

  1. Dato je N (N<=10^9) karata koje treba da obojimo i dato je M (M<=10^5) parova karata koje moraju biti iste boje. Koliko najviše boja može da se iskoristi pri bojenju?

  2. Imamo ogradu koje se sastoji od dasaka, razmak između svake dve daske je 1cm. Treba da ofarbamo ogradu tako što ćemo obojiti sve daske iz M (M<=10^5) segmenata. Imamo kofu u koju može da stane dovoljno farbe da se ofarba K (K<=10^5) dasaka, a farbu uzimamo iz cisterne koja je udaljena 1cm od prve daske. Segmenti su dati kao dva broja - rastojanje prve i poslednje daske u segmentu od cisterne, ta dva broja nisu veća od 10^10. Koliki je najkraći put koji moramo da pređemo da bismo ofarbali željene delove ograde (u cm)?

Za treći samo da dodam da je, čini mi se, M<=10^6, ali nisam siguran, možda je i drugačije, bilo bi lepo da neko ko sigurno zna da napiše, pošto je to jedino ograničenje za koje nisam siguran, a svakako ima dosta pitanja vezana za ovaj JSIO, pa da se mogu naći negde ti zadaci dok se ne postave na BubbleBee ili gde god.

Vremensko ograničenje za prvi je bilo 0,6 sekundi, a za drugi i treći 1 sekunda, a memorijska ograničenja su, kao i obično, i više nego dovoljna.

3 Likes

A jel bi mozda mogli da objavite tekst zadatka,lepo je covek pitao za tekst…nije da se svadjam,hvala i za ova 2,ali moze li molim Vas i 3. hvala!

Vidim od pre,ali jel to tekst,ili ne?
Izgleda kao preprican,ako jeste onda puno hvala

Jeste prepričan, tačne tekstove ne verujem da iko ima, s obzirom da nismo dobili papire sa tekstovima zadataka, već su oni bili samo na sistemu, a nisu objavljeni posle nigde.

Aaaaaa,ok,nmp ovo mi je prvi SIO,a i nema mnogo logike da prodjem u 5. posto se u mojoj skoli ne radi bas nista…svejedno tnx