Prosirivanje funkcionalnosti Petlja platforme

Dobar dan svima,
Ovo je nesto sto mi je jako zafalilo pri koriscenju Petlja portala.

  1. Bilo bi dobro kada bi nastavnik mogao da pravi kurs tako sto ce pisati svoje materijale (uz eventualno koriscenje postojecih materijala). Taj kurs bi bio “privatan” sve dok autor (nastavnik) tako zeli, pri cemu bi dao “sva” prava Petlja platformi da ga koristi ako to ona zeli.

  2. Ovo se cini prostijim za realizaciju. Kada nastavnik pravi test (takmicenje, domaci) bilo bi super da moze da doda i svoj zadatak (tj. zadatak koji se ne nalazi nuzno u zbirkama, kursevima koje je Petlja postavila).

Kada bi ucenici koristili materijal iz 1. ili 2. slobodno moze da pise da Petlja ne odgovara za tacnost postavljenog materijala i slicno.

Sa ovim mogucnostima Petlja bi bila ultimativna! (Za sada je samo odlicna :slight_smile: )

Da li se razmislja o takvom prosirenju? Ako ne, sta je potrebno da se desi da bi pocelo da se razmislja o tome? Da li znate za neke druge platforme na kojima je to moguce?

Pozdrav,
Sava Maksimovic

3 Likes

Poštovani Savo,

Pre svega hvala vam na lepim rečima i predlozima. Jako me raduje kada se ovde pokrenu diskusije o funkcionalnostima i tome šta je sve potrebno u nastavi.

Mogu odmah da vam kažem da jesmo razmišljali o funkcionalnostima koje pominjete. Jedna od prepreka (kao što i sami uviđate) je kontrola sadržaja koji će biti postavljeni kod nas na platormu, i tu ne mislim samo na kontrolu kvaliteta onoga što će biti postavljeno već i na postavljanje kopirajtovanog sadržaja, neprimerenog sadržaja i sl. Tu se sa jedne strane pojavljuje problem što treba osmisliti sistem šta sve želimo da dozvolimo korisnicima da kače, šta ne želimo da im dozvolimo da kače i kako da neodgovarajući sadržaj sankcionišemo. Ovo nisu jednostavni zadaci ni sa infrastrukturne strane (treba napraviti sistem kačenja, kontrole koji tip korisnika vidi koji sadržaj, sistem onemogućavanja određenih sadržaja i sl.), a ni sa pravne strane (ove funkcionalnosti bi morale biti propraćene nizom proširenja, dopuna i prilagođavanja politike privatnosti, pravila korišćenja, različitih disclaimera i sl. što bi sve moralo biti u skladu sa nizom različitih zakona). Na kraju, daleko od toga da je nemoguće prevazići sve stvari koje sam napomenuo (i još mnogo onih koje nisam), samo je to dosta veliki zalogaj sa kojim, još uvek, nismo doneli odluku kako i kada ćemo se uhvatiti u koštac.

Što se tiče drugog predloga za pravljenje sopstvenih zadataka - tu smo počeli proces testiranja funkcionalnosti koju pripremamo i nadamo se da će u budućnosti biti dostupna nastavnicima. Trenutno se radi sa tipom zadataka kao što su oni iz Zbirki, ali nekada u budućnosti to možda budu i drugi tipovi zadataka.

Što se tiče platformi koje nude pomenute funkcionalnosti, lično mi Moodle pada na pamet kao Learning Managment System koji omogućava korisniku da postavlja svoj sadržaj i neki niz opcija za testirane znanja. Siguran sam da ima još dosta takvih platformi.

Srdačan pozdrav,
Lazar

1 Like

Sve jasno!

Veoma me raduje kada u Srbiji u vezi sa Prosvetom ima nesto ovako profi.

Pozdrav i hvala mnogo na ovako kvalitetnom odgovoru,

Sava Maksimovic

2 Likes