Problem sa zadatkom

Dobar dan,
poceo sam preko vasih lekcija i zadataka polako da učim Python. Imam problem sa jednim zadatkom jer ne razumem kako da odradim nešto što se od mene traži.

Корњача иде напред 10 пута, при чему пет пута од тога има подигнуту, а пет пута има спуштену оловку. Дакле, уведи петљу чије се тело понавља пет пута, у телу петље помери корњачу за 20 корака, а затим или подигни или спусти оловку, тако да то буде наизменично (то можеш реализовати тако што ћеш у парним корацима подизати, а у непарним корацима спуштати оловку). Имајући ово у виду исправи наредни програм тако да црта испрекидану линију.

import turtle
for i in range(0):
turtle.forward(0)
if True:
turtle.penup()
else:
turtle.pendown()

e sada, ne razumam kako da napravim kod gde kada je parni broj diže olovku, a kada je neparan da spušta i obrnuto.
u uvodnom delu te lekcije piše da se to radi na način (i % 2) , ali ne znam kako da primenim to kroz kod.

Pozdrav.

Poštovani Ivane,

Sjajno je što ste počeli sa učenjem. Ono što vas muči u ovom trenutku je nešto o čemu će biti reči u ovoj lekciji https://petlja.org/biblioteka/r/lekcije/prirucnik-python/izracunavanje-cas8#id23, a zove se celobrojno deljenje (deljenje sa ostatkom).

Naime, u Pajtonu možete celobrojno podeliti brojeve koristeći ovaj znak % . To radi sledeću stvar - podeli dva broja i ispiše ostatak. Na primer, ako su to brojevi 10 % 2, on će ispisati 0, ako su to brojevi 11 % 2 on će ispisati 1 (podeliće najbliži broj koji može (u ovom slučaju 10) i ispisaće ono što ostane). Ovo možemo iskoristiti da proverimo da li je neki broj paran. Ako ga podelimo na ovaj način i rezultat bude 0, broj je paran, ako rezultat nije jednak nuli, broj je neparan.

Upravo ovaj uslov treba iskoristiti i u ovom zadatku. Ako je broj koji brojač zauzme neparan (i), kornjača treba da crta liniju, ako je paran, kornjača treba da se kreće, ali ne crta ništa.

Uslov koji vam je za to potreban je i%2==0. Pokušajte da iskoristite ovo da rešite zadatak. Ako i dalje bude problema, pišite ovde i mogu vam poslati rešenje.