Problem sa instalacijom Jupyter-a

Pitanja u vezi sa lekcijom Priprema u .Net kabinetu za 2. razred gimnazije (Rad sa podacim au tekst.prog. jeziku)

 1. U .Net kabinetu za drugi razred gimnazije na https://petlja.org/kurs/478/2#1596, link Uputstvo za instalaciju Pajtona ne radi.
 2. Kada se pokrene opcija pokretanje Jupyper radnih sveski po uputstvu: pip3 install -r requirements.txt javlja se:

pip3 : The term ‘pip3’ is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. Check the
spelling of the name, or if a path was included, verify that the path is correct and try again.
At line:1 char:2

 • pip3 install -r requirements.txt
 • + CategoryInfo     : ObjectNotFound: (pip3:String) [], CommandNotFoundException
   + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException
  

U čemu je problem?

Napominjem da ako pokrenem setup.bat iz formiranog foldera dobijam poruku:

Podesavanje nije moguce jer nije pronadjena odgovarajuca verzija Python-a:

 • Ne postoji komanda ‘python’ (Python se ne nalazi u ‘PATH’ promenljivoj okruzenja)
 • Postoji komanda ‘py’ ali nije instalirana ni jedna od verzija: 3.6,3.7,3.8

U istom folderu u fajlu readme piše: pretpostavka je da imaš instaliran Python u verziji 3.6 do 3.9 (standarnda instalacija sa
sajta https://www.python.org/). Ja sam naravno pre svega instalitrala Python 3.9.1 sa sajta https://www.python.org/.

Ova poruka je automatski generisana sa lokacije: https://petlja.org/kurs/478/2#1596

Poštovana Nataša,

Vidim tri problema

 1. link ka uputstvu ne radi - U pravu ste, ispravićemo uskoro. U međuvremenu pogledajte ovaj link https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Help/Uputstvo%20Python%20pygame.pdf

 2. Poruka koju dobijate za pip - da li ste prilikom instalacije pajtona obeležili opciju “Add Python to PATH”? Najlakši način da to proverite je da pokrenete komandu where python u cmd prozoru. Ako python nije dodat u path (kada pokrenete komandu where python nećete dobiti lokaciju na računaru), ili niste sigurni, najlakše će biti da obrišete tu verziju pajtona (standardno deinstalirajte kao bilo koji drugi program) i instalirajte ponovo tako da čekirate tu opciju na prvoj stranici instalacionog programa.

 3. Bat fajl - u bat fajl nije još updatovan da radi za 3.9 pošto je verzija relativno nova. To ćemo uraditi odmah i trebalo bi da u toku dana prihvati i verziju 3.9

Dakle, proverite da li vam je Python dodat u PATH varijablu, ako nije instalirajte ga tako da bude. Alternativno možete dodati Python u PATH varijablu, ali, ako niste sigurni kako je izgledala instalacija (da li je za sve korisnike, samo za vas i sl.) najlakše je da samo ponovo instalirate python i dodate ga prilikom instalacije u PATH. Kada to uradite isprobajte pip install -r requirements.txt

U međuvremenu ja updatujem bat da radi i za python 3.9

Hvala vam što ste nam skrenuli pažnju na ove probleme. Ako ne uspete da sredite, slobdno mi pišite, stojim vam i dalje na raspolaganju.

Srdačan pozdrav

Poštovani članovi petlje,
da li je neko imao problem sa pokretanjem Jupytera na Multipoint Serveru 2012?
Instalacija je urađena preko SETUP.BAT ali kada pokrenem START_JUPYTER.BAT, prijavljuje grešku da nedostaje modul libzmq.
Instaliran je Python preko custom instalacije sa add PATH. Probao sam 3.6, 3.7 i 3.8 na različitim stanicama i na nastavnikovom računaru ali uvek isto prijavljuje. Pokušao sam i sa podrazumevanom instalacijom ali se javlja isti problem.
Na računaru sa Windows 7 je sve prošlo bez problema. Pretpostavljam da je do Multipointa pošto ranije mnoge programe nisam mogao da instaliram na njemu.

Poštovani Vladimire,

Da li ste probali da instalirate modul koji nedostaje?

Probajte da za sve računare na serveru instalirate ZeroMQ (pokrenite komandu pip install pyzmq iz administratorske komandne linije). To bi trebalo da instalira zmq. Ako je problem bio samo u tome što nedostaje ovaj modul trebalo bi da ga ovo reši.

Instalirao sam pyzmq još pre ali opet isto. Ovako izgleda posle pokretanja:

Traceback (most recent call last):
File “C:\Program Files (x86)\Python38-32\lib\runpy.py”, line 194, in _run_modu
le_as_main
return run_code(code, main_globals, None,
File “C:\Program Files (x86)\Python38-32\lib\runpy.py”, line 87, in run_code
exec(code, run_globals)
File "C:\Users\Administrator\Informatika\Informatika_VIII-files-master.env\Sc
ripts\jupyter-notebook.EXE_main
.py", line 4, in
File “c:\users\administrator\informatika\informatika_viii-files-master.env\li
b\site-packages\notebook\notebookapp.py”, line 49, in
from zmq.eventloop import ioloop
File "c:\users\administrator\informatika\informatika_viii-files-master.env\li
b\site-packages\zmq_init
.py", line 57, in
load_libzmq()
File "c:\users\administrator\informatika\informatika_viii-files-master.env\li
b\site-packages\zmq_init
.py", line 32, in _load_libzmq
from . import libzmq
ImportError: DLL load failed while importing libzmq: The specified module could
not be found.
Press any key to continue . . .

OK, ako ste to probali i ne radi, hajde da probamo još 2 stvari.

Prva je da instalirate Microsoft Visual C++ 2015-2019. To bi trebalo da popravi stvari. (evo verzije za 32bitni sistem https://aka.ms/vs/16/release/vc_redist.x86.exe ) Kada ga instalirate, pokrenite novi komandni prozor i probajte ponovo da pokrenete jupyter svesku.

Ako to ne radi, probajte da instalirate neku drugu verziju pyzmq. To možete da uradite tako što ćete deinstalirati trenutnu verziju, pip uninstall pyzmq, i zatim instalirati verziju 20 pomoću komande pip install pyzmq==20

Nadam se da će ovo pomoći.

Srdačan pozdrav

Dobar dan!
Susrećem se sa istim problemima u digitalnoj učionici, uradila sam sve kako ste napisali, ali i dalje javlja istu poruku pri pokušaju pokretanja Jupyter radne sveske.

Takođe mi se dešavalo, da nakon instalacije starije verzije Python-a, 3.8.nešto, i instaliranja Jupyter-a, nisam bila u mogućnosti da instaliram Pygame.

Molim vas za pomoć.

Poštovana Milice,

Samo da razumem bolje, i vi dobijate poruku da ne sistem ne pronalazi zmq?

I kada kažete da ste uradili sve kako sam napisao da li to podrazumeva ovaj post iznad ili uputstvo za instalaciju? To jest, da li ste probali rešenja koja sam napisao iznad? (instalacija visual c++ paketa i/ili instaliranje druge verzije biblioteke?

Postovani Lazare,
Sve ste dobro razumeli. :slight_smile: Imam potpuno isti problem kao i kolega sa Multipoint serverom 2012. Instalirala sam i Visual C++ i ono sledece sto ste napisali, i ne vredi.

Poštovana Milice,

Sa kojom verzijom pajtona ste dobijali ovu grešku? Da li je i verzija 3.8 slala istu grešku i, ako da, da li i na verziji 3.8 nisu uspeli ovi prethodni načini da se stvar popravi?

Hajde za trenutak da zanemarimo Pygame i da se fokusiramo na Jupyter. Možda ćemo morati da se zadržimo na verziji Pajtona 3.8 zbog kompatibilnosti sa operativnim sistemom i njoj ćemo prilagoditi sve potrebne biblioteke. Kada to budemo podesili, Pygame ćemo verovatno lakše rešiti.

Postovani Lazare,
Verzija je 3.8 . Nisam tacno zapamtila koja, ali je 3.8.nesto. Na 3.9 nisam uspela ni da instaliram.

Ok u tom slučaju bih preporučio da deinstalirate sve verzije Pajtona koje trenutno postoje na sistemu i ispočetka probamo sa svežom instalacijom Pajtona 3.7.9

 1. Deinstalacija postojećih verzija
  Pokrenite prvo cmd prozor i u njemu pokrenite komandu
  py -0
  Ovo će izlistati sve instalirane verzije Pajtona.

Kada ste videli koje sve verzije imate, biće dovoljno da odete u kontrolni panel i tamo ih izbrišete kao i bilo koji drugi program. Kada ste to uradili, potrebno je i da pronađete direktorijume koji će ostati nakon instalacije na putanji gde se ta instalacija nalazila (u mom slučaju to je putanja poput C:\Users\Lazar\AppData\Local\Programs\Python\Python39 i C:\Users\Lazar\AppData\Local\Programs\Python\Python37, u vašem može biti i različito u zavisnosti od instalacije pajtona). Da biste ove fajlove našli možete pre deinstalacije pokrenuti komandu
where python image ) što će izlistati sve verzije koje su dodate u path (ako nisu dodate u path verovatno ćete ih naći na nekoj lokaciji sličnoj mojoj ili na lokaciji tipa C:\Python\Python_verzij ili C:\Program Files (86x)\Python_verzija). Kada ste pronašli te direktorijume izbrišite i njih.

To bi trebalo da je obrisalo sve potencijalno problematične stvari.

 1. Nakon toga, potrebno je da instalirate novu verziju. Hajde da probamo sa verzijom 3.7.9 koju možete preuzeti sa ovog linka https://www.python.org/ftp/python/3.7.9/python-3.7.9.exe. Nakon toga pogledajte korak 1. ovog uputstva https://petljamediastorage.blob.core.windows.net/root/Media/Default/Help/Uputstvo%20Python_i_biblioteke_za_obuku.pdf kako biste instalirali pajton za sve računare na sistemu. Možete proći i kroz korak 2. da biste proverili da li je sve u redu ali zanemarite korak 3. u ovom trenutku.

 2. Instalacija Jupyter-a
  Pošto je Pajton instaliran kako je rečeno, preuzmite ovaj fajl https://github.com/Petlja/Informatika_VIII-files/archive/master.zip raspakujte ga i pokrenite SETUP.BAT. To će preuzeti sve potrebne biblioteke i napraviti virtuelno okruženje za rad. Kada se preuzimanje i instalacija završe, pokrenite START_IDLE (to će otvoriti novi idle prozor u okruženju) i u njemu probajte da pokrenete komandu
  import zmq
  Ako to prođe (ne pojavi se error), pokrenite onda i STAT_JUPYTER.BAT što bi trebalo da pokrene radne sveske.

Nadam se da će ovako a proradi. Nakon toga bih preporučio da prekopirate ovaj zip na računare u kabinetu i na svakom napravite virtuelno okruženje zato što bi trebalo da tako sigurno radi svima. Iako je ovo malo više posla, to jeste sigurnija varijanta. Alternativno, možete da probate da instalirate za ceo sistem potrebne biblioteke za rad (u fajlu requirements.TXT u okviru zipa ćete naći potrebne verzije svih biblioteka) i vidite kako to radi.

P. S. po automatizmu sam stavio da ovde bude 32bitna verzija Pajtona pošto ona radi na svim sistemima. Probajte prvo sa ovom instalacijom. Ako je vaš sistem 64bitni možda treba probati i sa tom verzijom ako ovo ne proradi.