Priprema za srednjoškolska takmičenja - Kako?

Vec neko vreme se spremam i mogu da kazem da sam napredovao, ali ne dovoljno da bih bio u mogucnosti da slozim npr. 2. ili 3. zadatak sa drzavnog, nekad jedva i 1. resim. Dobar sam iz matematike (imam nagrade sa republickih takmicenja) , takodje sam osvojio i nagradu na republickom iz programiranja u 8. razredu , ali vise mislim da je to bila sreca. Da predjem na stvar , moje pitanje je, kako da se spremam, odakle da se spremam, da li mozda postoje neke knjige, zbirke zadataka, ili pdf sourcovi koje koriste ucenici iz MG ( ako ima, da li bih mogao to da nabavim, nekako? ). Ima jos 7 meseci do republickog i stvarno mi je stalo da osvojim drugu (mozda i prvu, nikad se ne zna) nagradu i spreman sam da izdvojim vreme. Pitam Vas jer nemam kog drugog. Hvala :slight_smile:

1 Like

Jesi li radio zadatke iz BubbleBee Zbirke http://petlja.org/BubbleBee/r/kursevi/Zbirka ? Tu je za sad prva godina onoga što se radi u Matematičkoj i Računarskoj gimnaziji od algoritamskih zadataka. U toku je izrada i druge godine programa, koja će postepeno biti objavljivana tokom sledeće školske godine. Takođe, za pripremu takmičenja je dobar i kurs Uvod u algoritme http://petlja.org/BubbleBee/r/kursevi/uvod-u-algoritme koji je po težini iznad zadataka iz Zbirke.

Što se tiče nivoa težine zadataka za državno, tu nisam stručan, pa molim @Delta003 @DuX @filipmaric da pomognu sa dodatnim materijalima i uputstvima.

Zadaci iz BubbleBee zbirke nisu kao zadaci za republicko takmicenje (po tezini) . Inace nemam problema sa resavanjem zadataka iz zbirke. Spremam se na Codeforces, ali ne znam da li je to dovoljno.

@mushisgosuuu Codeforces je odličan za pripremu za takmičenja, imaš zadatake svih težina, a takmičenja se održavaju često pa se možeš naviknuti na takmičarsku atmosferu. Zadaci su originalni, a za svaki zadatak postoji napisano rešenje. Ono na šta je bitno da obratiš pažnju je da se ne zadržiš samo na zadacima koje znaš da uradiš za vreme takmičenja (jer na njima zapravo retko naučiš nešto novo), već da nakon svakog takmičenja uradiš još bar 2 zadatka koje nisi uspeo, tako što razmisliš malo duže, i eventualno pročitaš rešenje ili pitaš tamo ili ovde na forumu za pomoć.

Ono što je nekad nezgodno u vežbanju je što se previše vremena potroši na zadatke koji su laki (već znaš da ih rešiš odmah pa se svodi samo na kucanje), ili previše teški za trenutni nivo znanja (treba proći nekoliko koraka, i shvatiti više tehnika koje trenutno ne znaš da bi uradio zadatak). Da bi izabrao prave zadatke koji su pogodni za tebe, možeš probati A2OJ Ladders, gde su sakupljeni CF zadaci koje bi trebalo da uradiš, grupisani po ratingu za koji se preporučuju.

Naravno, još bolja stvar za pripremu je da prođeš sve zadatake sa naših takmičenja (možeš ih testirati ovde). Zadaci sa SIO će uskoro biti ubačeni, kao i bilteni, tj. rešenja za sve zadatke sa prethodnih takmičenja. Do tada, slobodno postavi pitanje na Algori za neki zadatak ili algoritam koji ti nije jasan ili nemaš ideju kako da uradiš.

Možeš naći i neke stare materijale sa dodatnih nastava u Nišu ovde, mada se nadam da će uskoro i ti materijali i zadaci biti prebačeni na Petlju.

U svakom slučaju, 7 meseci je dug period, i mislim da ima dovoljno vremena da se spremiš čak i za prolazak na SIO ako budeš redovno radio. :slight_smile: Algora, kao i cela Petlja, su i pokrenuti sa namerom da pomognu svima na tom putu, pa kada god imaš problem ili pitanje, možeš ga podeliti ovde.

2 Likes

Hvala puno. Probao sam Ladder za div2 C i stigao do 60 i nekog zadatka i ne planiram da zavrsim jer ne primecujem neki napredak vec posle 40-50 zadatka. Sad cu preci na div2 D i potrudicu se E, a 2 meseca pred takmicenje cu probati i nase zadatke. Valjda cu uspeti :slight_smile:

@mushisgosuuu Nisam mislio na Ladder po zadacima, već po ratingu. Verujem da su i ti drugi ladderi dobri, ali su za one po ratingu zadaci skupljani na malo drugačiji način. Više o tome možeš pročitati ovde. Naravno, ne moraš raditi po svom trenutnom ratingu, već bilo koji koji ti odgovara i gde su ti zadaci zanimljivi.

Napredak sigurno nećeš primetiti preko noći, to je i ono o čemu sam pričao u prethodnoj poruci, najbolje je vežbati na zadacima koji nisu ni laki ni preteški za trenutni nivo znanja, i tako ćeš i videti najbrži napredak na takmičenjima.

Što se tiče zadataka sa naših takmičenja, to ti predlažem da što pre počneš da gledaš, jer ti je ipak najveći cilj za njih da se spremiš. Ne moraš da brineš, sigurno ih nećeš zaboraviti do početka ciklusa, a kao što rekoh, uvek ovde možeš pitati za pomoć pri rešavanju :slight_smile:

Radim i nase zadatke , 2016. god. bih cak 2. nagradu uzeo (mozda su malo laksi zadaci bili), ali je mozda problem sto nema resenja . Mada postoji forum tako da nije veliki problem. Ladder sam radio i po ratingu i i dalje radim. Inace, nevezeano za temu, grader za drugi zadatak iz B kategorije 2016 godine ne testira resenja ( Zato je i accuracy 100%). Hvala :slight_smile: