Nizovi

Zdravo. Molim vas da li moze netko da mi objasni pojam nizovi i rijesi neke zadatke iz njega sa objasnjenjem da bi ja shvatio kako to ide. Potrebno mi je hitno. Hvala unaprijed.

Zdravo,

Preporučio bih ti da pogledaš ovde https://petlja.org/biblioteka/r/lekcije/prirucnik-cpp/nizovi

ili ovde

https://petlja.org/biblioteka/r/lekcije/uvod-u-programiranje/nedelja_07

Ovi materijali bi trebalo da ti pomognu da razumeš pojam niza.

https://petlja.org/biblioteka/r/lekcije/04-Nizovi Ovde ćeš uspeti da pronađeš rešene zadatke iz ove oblasti i to bi trebalo da ti pomogne.

Hvala ti Lazare, koristit cu ove lekcije, ali, ovi zadaci imaju rjesenja samo iz C++/C# a meni treba Python, treba mi za takmicenje kantonalno, pitanja ce biti iz Iteracija, stringova i nizova. Ako mi mozes na sve tri okolnosti dati iz jezika Python primjere i lekcije. Hvala Vam opet.

Pogledaj ovde

https://petlja.org/biblioteka/r/lekcije/prirucnik-python-gim/strukturepodataka

i ovde

https://petlja.org/biblioteka/r/lekcije/prirucnik-python-gim/niske

i ovde

https://petlja.org/biblioteka/r/lekcije/prirucnik-python-gim/ponavljanje

Ovo će ti pomoći donekle pošto će ti pokazati kako da radiš neke operacije na listama (slične manipulacije moći ćeš da vršiš i na nizovima i stringovima).

Problem koji ovde postoji je što se ovde obrađuju liste, stringovi i drugi tipovi podataka, ali ne i nizovi (iako su liste i nizovi u Pajtonu donekle slični). Da bi koristio nizove moraš da importuješ module kao što su array ili numpy.

Slične stvari možeš da radiš sa nizovima i listama (dodaješ članove, praviše selekciju članova liste…), tako da će ti pomoći da naučiš lekcije koje sam ti poslao. Sa druge strane, nizovi mogu da budu efikasniji sa prostorom i dozvoljavaju da radiš neke stvari koje ne možeš sa listama i zato pogledaj ovde

https://docs.python.org/3/library/array.html

ovde

https://www.programiz.com/python-programming/array#list-arrays

ili ovde

https://www.w3schools.com/python/python_arrays.asp

Za sada, mislim da će ti koristiti da pročitaš o listama i stringovima u lekcijama koje sam ti gore poslao, a da onda pogledaš o nizovima u ova druga tri linka. Kada to završiš probaj da uradiš neki od zadataka koji se nalaze u Zbirci.

Na žalost, u ovom trenutku, ne postoji rešenje u Pajtonu za sve zadatke u Zbirci, ali mislim da ćeš se snaći posle čitanja ovih stvari .

Hvala Vam puno, ovo bi mi trebalo pomoci puno, trebalo bi mi biti jasnije sada, a u slucaju jos nekih pitanja mogu Vam se obratiti. Hvala Vam opet i da Vam kazem da ovo nece nitko da pomogne ali eto ima dobrih ljudi. :grin::grin: