Cini mi se da zadatak “slatkisi za sav novac” nije moguce resiti u pythonu na nacin da se dobije 100 bodova, optimizovao sam program jako dugo i nista.Evo ga:
from bisect import bisect
n = int(input())
l = input().split()
k = int(input())
ln = [0]
s = list()
for i in l:
ln.append(ln[-1]+int(i))
for i in range(k):
x, y = map(int, input().split())
f = bisect(ln[x+1:], y+ln)
print(f)
kod je malo pokvaren ovde ali eto
Zadatak se resava binarnom pretragom po prefiksnim sumama. Prvo se ucita N zatim niz A i onda napravimo jedan niz koji ce predstavljati niz prefiksnih suma niza A. Neka se on zove pre i pre[i]=pre[i-1]+A[i] . Zatim za svaki upit radimo binarnu pretragu tako sto ako je upit tipa S,B gde je S pocetna pozicija a B kolicina novca onda u slucaju kada je pre[mid]-pre[S-1]<=B (gde mid oznacava poziciju binarne pretrage) pretraga se pomera u desno, a u suprotnom pretraga se pomera u levo. Evo kod u C++ (ne znam python dovoljno dobro da napisem ovaj kod u njemu):
#include<bits/stdc++.h>
using namespace std;
int main()
{
int n;
cin>>n;
int a[n];
int pre[n+2];
for(int i=1;i<=n;i++)
{
cin>>a[i];
if(i==1)
pre[i]=a[i];
else
pre[i]=pre[i-1]+a[i];
}
pre[0]=0;
int qq;
cin>>qq;
while(qq–)
{
int a,b;
cin>>a>>b;
int low=a+1;
int high=n;
int ans=0;
while(low<=high)
{
int mid=floor((low+high)/2);
if((pre[mid]-pre[a])<=b)
{
low=mid+1;
ans=max(ans,mid-a);
}
else
{
high=mid-1;
}
}
cout<<ans<<endl;
}
}
Da ja napisem program u C++ na ideju ovog on bi 100% radio(jer je python oko 2 puta sporiji), međutim ono ja površno znam C++, a ne kontam što bi se “favorizovao” C++ kad je i python takmičarski jezik.
Bisect je binarno pretraživanje i služi da bi se najbrže moguće pronašao indeks gde bi dati član(u komandi) stojao u datoj listi, tj. evo malog koda pa, ako skontaš skontaš, ako ne imaš na net-u(radi samo u sortiranim listama):
from bisect import bisect
l = sorted([2, 4, 7])
print(bisect(l, 6))
output:
2(jer bi šest u datom sortiranom nizu trebalo biti na 2. mestu da bi on to ostao)