https://petlja.org/biblioteka/r/Zbirka-python/provera_trobojke

https://petlja.org/biblioteka/r/Zbirka-python/provera_trobojke
Zdravo,
imam problem sa ovim zadatkom u pythonu. Da li bi mogli da mi pomogmnete?

Zdravo,

Pomoći ću ti ja, samo napiši prvo šta si sam pokušao da uradiš pa da vidimo gde ti treba pomoć.

Zdravo,

Hvala na odgovoru, samo sam imao ideju za petlju da krene od 1 do n + 1, i mozda da pre petlje definisem neku promenljivu pa da unutar petlje menja vrednost.

Ok to je dobro. Moraćeš da napraviš petlju koja ide od 1 do n+1 gde je n broj brojeva koje je potrebno uneti. Pre petlje ćeš morati da definišeš neke promenljive koje će menjati svoju vrednost na osnovu onoga što se dešava prilikom prolaska kroz petlju.

Kakve si mislio da budu te promenljive? Šta bi one radile? Probaj da mi opišeš rečima, ako ti je teško da napišeš program, šta tačno treba da se dešava kada prolaziš kroz petlju, šta proveravaš, a šta se dešava sa tim promenljivama koje su van petlje, posle ćemo da probamo da to spakujemo u program.

mislio sam da prvoj promenljivoj dam negativnu vrednost tj -1, drugoj 0 i trecoj 1, i da kroz petlju komanda proverava i uzima vrednost promenljive i pretvara je.
na primer:
n = int(input())
a = -1
b = 0
c = 1
for i in range(1, n+1):
if

tu sam nesto pokusavao i program nije radio uopste dobro nego je nakon svakog unetog broja ispisivao ne
Nadam se da sam uspeo da objasnim.

Jesi. Super si krenuo da radiš.

Dobro si krenuo sa idejom da treba da postoje te tri promenljive koje će nekako da menjaju vrednosti u zavisnosti od uslova koji daš u petlji.

Preporučio bih ti da prvo pogledaš ovaj zadatak https://petlja.org/biblioteka/r/Zbirka-python/parno_neparni i probaš da ga rešiš. Problem je jako sličan, samo je malo jednostavniji. U ovom zadatku postoji i rešenje kako da se izboriš time da postoje različiti segmenti niza koje treba pretražiti na zasebne načine. Ako ti ovo ne pomogne, reci mi i poslaću ti moje rešenje za ovaj zadatak sa početka i objasniću šta koji deo koda radi.

Hvala ti mnogo, uspeo sam.

1 Like