http://bubblebee.petlja.org/Problems/NZS

http://bubblebee.petlja.org/Problems/NZS

Poz,

Moze li pomoc oko ovog zadatka uopsteno… Koliko nizova u ovom zadatku imam za pocetak? Ja sam napravio

int niz_a[100]; //prvi unet broj
int niz_b[100]; //drugi unet br
int x[100]; // x=niz_a * niz_b

Na netu sam nasao da u for ( int i = 1; i <=x ; i++ )
if( niz_a % i ==0 && niz_b %i ==0){

 cout<<i;

}
Kako da ovde odradom zadatak sa vise funkcija, nisu mi bas najjasniji argumenti funkcije i to…

Nije mi jasno pitanje. :no_mouth:
Procitaj prvo ovo: http://bubblebee.petlja.org/Media/Default/Lecture/Matematicki%20Algoritmi%201/Matematicki%20algoritmi%20I%20-%20Euklidov%20algoritam.pdf
Imas funkcije za NZD i NZS ovde.

Meni nisu bas jasni ovi argumenti funkcije…

A najmanji zajednicki sadrzalac sam iskopao preko yu https://www.youtube.com/watch?v=gAR7fY0N56s

pa sam nesto tako hteo da uradim… Vazi pogledacu

Jos jedno pitanje, prvi put kada sam dosao na vas sajt sam uzeo da radim prirucnik za pocetnike c++ … da li sam pre toga trebao da predjem neki drugi kurs, npr ovaj uvod u algoritme ili sta vec?

long long int n,j,i;
cin>>n;
int a[n],b[n];

for(i=0;i<n;i++)
cin>>a[i]>>b[i];
for(i=0;i<n;i++)
{for(j=1;j<=a[i]*b[i];j++)
{
if(j%a[i]==0 and j%b[i]==0)
{
cout<<j<<endl; break;
}
}
}
Na ovom kodu ne radi treci test primjer, veliki brojevi, od 6 prodju 4 a 2 ne

Nije nikako moj sajt :smiley: , dobro si poceo sa prirucnikom za pocetnike.

Ove dve metode za nzd i nzs su brze od tvog resenja.

.
.
.

#include<stdio.h>

long long nzd(long long a, long long b){
	if(b == 0)
		return a;
	return nzd(b, a % b);
}

long long nzs(long long a, long long b){
	return ((a / nzd(a,b)) * b);
}

int main(){
	
	int n;
	scanf("%d",&n);
	
	for(int i = 0; i < n; i++){
		long long a, b;
		scanf("%lld%lld",&a,&b);
		long long sol = nzs(a,b);
		printf("%lld\n",sol);
	}
	return 0;
}

Ok, to vas sam mislio u mnozini :smile:

Ovaj kod sto si mi sada ispisao su mi trenutno toliko daleko jer prvi put vidim i long i scanf i printf("%lld\n",sol)

Kako sam ja to mogao do sada da naucim, ako sam prolazio samo kroz vas prirucnik za c++, a to nije pisalo u ovom kursu? Mislim nije da hocu da kazem nesto lose, nego samo trazim pomoc kako bih mogao bolje da se snadjem za ubuduce.
Jer neke stvari nisam mogao da nadjem na netu( mozda jer nisam dobro trazio na googlu, al jos uvek ni ne znam kako tacno da se snalazim)

npr: poslao si mi link danas http://bubblebee.petlja.org/Media/Default/Lecture/Matematicki%20Algoritmi%201/Matematicki%20algoritmi%20I%20-%20Euklidov%20algoritam.pdf

Gde mogu takvih stvari jos vise da iscackam da nadjem?

Hvala na svakoj pomoci :slight_smile:

Zdravo Uroše, sasvim si ispravno krenuo sa C++ priručnikom za početnike. Uvod u algoritme je napredniji i njega preporučujemo onima koji se već takmiče iz programiranja ili su na fakultetu.

Problem koji imamo sa priručnikom je da ponekad zadaci koji idu uz lekcije nisu primereni, pa se slobodno požali ako naletiš na nešto složenije. Nama za domaći ostaje da prođemo još jednom kroz te zadatke i one koji nisu za početnike prebacimo u poslednju lekciju (tako smo radili kada nam se korisnici žale).

@Vugdelija šta ti misliš o ovim zadacima koji idu uz lekciju funkcije?

@brankica nisam razumeo Vaš komentar :slight_smile: Da li treba da proverimo test primere ili ste se referencirali na Uroševo rešenje?

Pa neke zadatke sam jako lako uradio, a neke uopste nemam ideju, zato mi je cudno malo, pa moram stalno da trazim pomoc…

Do sada su mi sve lekcije bile jasne, samo ponekad naletim na zadatak koji ne znam ni da zapocnem pisanje, zato sam pitao da li neki kurs pre ovaga da odradim…

Ove zadatke iz funkcija jos nisam radio, jer iskreno mi nisu bas najjasniji ti argumenti funkcije… U primeru u lekciji ste odradili sa primenom stringa i to mi je bilo jasno za taj primer, ali ne znam kako da uradim zadatke jer nisam bas shvatio sa tim argumentima kako sta…

Ako pogledate ranije dopisivanje mozete videti da mi je Vas kolega poslao Hoxen poslao neka resenja za ovaj moj zadatak, ali ja nista nisam skapirao jer ne znam sta je :

long long nzd(long long a, long long b)
scanf("%d",&n);
printf("%lld\n",sol);

tj nije mi nista jasno ,a u kursu se do sada nisam ni susretao sa tim…

Da li mozete da mi posaljete resenje za http://bubblebee.petlja.org/Problems/NZS
ali ako moze da se uradi na neki jednostavan nacin, posto ovo scanf long long, to prvi put vidim i nista mi nije jasno :smile: … Ako uoste moze da se resi na jednostavan nacin :smile:

pozz,

i jos jedno pitanje, gde mogu da pogledam nesto vise o funkcijama i argumentima, posto mi to nije jasno… ili da mi posaljete neki zadatak gde se to korsiti gde bih mogao na nekom lakom primeru da shvatim te argumente i funkcije. :smile:

Uroše, u pravu si, nisi mogao da znaš.
Uzgred, scanf i printf ti nisu bili neophodni, mogao si da koristiš cin i cout, a u dva od tri zadatka nije bio potreban ni long (int je bio dovoljan).
Ipak, sasvim se slažem da nije lepo što je u jednom zadatku bilo potrebno nešto što nije objašnjeno, to ume da iznervira.
Teo, dogovorićemo se šta treba preduzeti, a mislim da bi kao minimum trebalo izbaciti ili promeniti test koji zahteva long.

Uroše, hvala ti za komentar, nadam se da te ovakve nepravde neće obeshrabriti, sve su to načini na koje se uči (mada nam nije bila namera da učiš na ovaj način). S vremenom će svakako napredovati i korisnici i sajt.
Dozvoli da dopunim prvu rečenicu: nisi mogao da znaš. ali saznao si naknadno, a najvažnije je da si saznao (zbog toga si tu, zar ne?).

Napredujete vi iz dana u dan, to sam primetio od kako sam prvi put dosao na sajt. Posto se bavim vec web dizajnom shvatio sam da najvise mora sam da se uci i trazi po gugulu i sve, nego sam malo poceo da sumnajm u sebe posto je ovo kurs za pocetnike, a ja ne mogu da resim zadatak po par dana i onda mislim da nisam sposoban za ovo, al necu se predati :slight_smile:

Savet za lekciju funkcije- ubacite jos neki primer gde ce bolje biti objasnjeni ti argumenti funcije… U svim lekcija do sada je sve bilo jasno, samo ti zadaci su ponekad problem.

I jos molim Vas ako mogu da dobijem resenje zadatka http://bubblebee.petlja.org/Problems/NZS
ali ako moze jednostavno da se uradi bez scanf i long, kako bih mogao da probam da uradim ostale zadatke i kako bih mogao da zavrsim kurs do kraja.

Poz

i jos jedna stvar… u lekciji ste upotrebili ‘‘float’’ … isto do sada se nije pojavljivalo.

Zameni
scanf(“%lld%lld”,&a,&b);
sa
cin >> a >> b;

i zameni
printf(“%lld\n”,sol);
sa
cout << sol << endl;

Veličina brojeva u primerima zahteva da se koristi long long, tako da se to ne može izbeći.
Tako se deklarišu promenljive koje treba da sadrže veoma velike cele brojeve (u takve promenljive staju svi 18-cifreni brojevi i neki od 19 cifara). To si sad naučio i to više nije komplikovano, ok? :slight_smile:
Kaži ako možemo još nešto da pojasnimo.

Hvala puno :slight_smile: