Da li mogu koristiti Javu na takmičenju za srednje škole?

Dugo radim sa Javom i želeo bih da je koristim na takmičenju.
Da li je to izvodiljivo? (P.S. Na BubbleBee-u Grader ima mogućnost da mi očitava kod u Javi, ali u pravilniku za srednje škole piše da je su dozvoljeni samo C/C++ i Pascal kao osnovni, a da se o ostalim razmatra i da će lista dozvoljenih biti postavljena do prvog oktobra.

Da li da se spremam u Javi ili ne? Ipak je na IOI olimpijadi dozvoljena Java, ne znam zašto ne bi bila omogućena nama.

Hvala što si postavio temu, dobro je da postoji i ovde diskusija, za sada ću samo prekopirati ono što ti je odgovoreno i na e-mail:

Zdravo Vuče,

Naravno, svaki put pre početka ciklusa razmatramo pravilnik, i mogućnost uvođenja Jave (ili drugih programskih jezika). Međutim, to može stvoriti dodatne probleme, zato što je Java u većini slučajeva znatno sporija od C++ ili Pascala, pa to može dovesti do toga da identično rešenje nekom takmičaru donese znatno manje poena samo zbog izbora programskog jezika, što nije fer situacija. Napraviti dobre zadatke gde izbor jezika nema uticaj je jako teško.

Iako se većinom stvari vodimo IOI praksama, moramo uzeti u obzir da su takmičari koji se plasiraju na IOI mnogo iskusniji od većine takmičara recimo na okružnom takmičenju, i oni uglavnom znaju rizike i mogućnosti programskih jezika, pa na osnovu zadatka biraju koji će iskoristiti. Tako da ne mogu sva pravila biti potpuno ista, ali i dalje možemo razmatrati mogućnost da dozvolimo korišćenje Jave recimo na SIO nivou.

1 Like

A da li je Python dozvoljen?

Hvala!

Kao što si i sam citirao pravilnik, trenutno su dozvoljeni samo C++ i Pascal.
Razmislićemo za oba jezika da li ih treba dozvoliti i na našim srednjoškolskim takmičenjima, ali mislim da su za Python još manje šanse da će biti uveden.

Naravno, ako neko ima argumente zašto bi ovi jezici trebalo da budu dozvoljeni, slobodno neka ih napiše ovde, i biće uzeti u razmatranje.

Ja predlažem da se uvede C#, zato što ga koristi dosta elektrotehničkih škola i učenicima bi bio dodatan zadatak da nauče C++ ili Pascal, za razliku od učenika koji kroz celo školovanje imaju dodira ovim jezicima. Što se tiče testiranja, predlažem da prevedete rešenje iz npr. C+±a u C# i testirate vreme za svaki jezik posebno.

Naravno, sada ima smisla razmišljati i o uvođenju C#. Obavestićemo vas u skorijem roku koji će programski jezici biti dozvoljeni ove godine.


Ipak, ono što je moj savet svim takmičarima, jeste da u svakom slučaju nauče C++ i njega koriste za vežbanje zadataka za (srednjoškolska) takmičenja. Takmičenja su vannastavna aktivnost i ne očekuje se da prate školski plan i program, a učenje jezika C++ (ako već poznajte npr. Pascal, Javu ili C#) će biti lakše nego učenje bilo kog algoritma ili oblasti potrebnog recimo za državno takmičenje. Kada savladate još jedan jezik, bićete u boljoj mogućnosti da procenite koji vam više odgovara za koji zadatak, a iz mog iskustva, C++ je najpraktičniji i ima najviše prednosti za većinu takmičarskih zadataka.

Kao što možete da pročitate u ovoj vesti: https://takprog.petlja.org/srednjaskola/post/45

Ove godine će biti dozvoljeno i korišćenje jezika koji nisu zvanično podržani, a omogućeni su na Petlja portalu (kada god se takmičenje radi na Petlja okruženju). Ipak, obratite pažnju da komisija ne garantuje postojanje rešenja (koje zadovoljava uslove zadatka) u svim tim jezicima, kao i da će bilo koje žalbe zbog eventualnih problema u radu sa njima biti odbačene. Sve programske jezike koji nisu zvanično podržani koristite na sopstvenu odgovornost. Ali, verujem da možete očekivati slično ponašanje kao i u ostalim delovima Petlje, i da će nekima ovo biti korisno.

U vesti nije izricito receno da je dozvoljen C#. Zato moram ovde da pitam direktno.
Da li ce moci da se koristi C# na nivou kvalifikacija?

Da, na Petlja okruženju se prihvataju i rešenja koja su pisana u C#, a lista u vesti je navedena orijentaciono.