Algoritmi za grafove

Jel moze neko da da dobar pdf,tutorial,sajt o grafovima, trenutno ih ucim sa HackerEarth-a, ali nisam siguran da li je to bas dobar potez. Takodje sam procackao malo i sa Topcoder-a i mislim da je stvarno dobar. Takodje da li moze neko da napise neke zadatke sa prethodnih godina koji se resavaju preko “graph theory”? Srednja skola inace :slight_smile:

Hackerearth je veoma solidan za učenje. Ako voliš da učiš iz knjiga i želiš nešto sa više matematike i dokaza uvek se preporučuje ‘Introduction to Algorithms’ (za sve, ne samo grafove). Ako hoćeš nešto sa manje matematike onda ‘Competitive Programming 3’ of Stevena Halima. Što se tiče sajtova mešavina HackerEartha, topcodera, geekstogeeksa i malo ruskog e-maxxa (https://e-maxx.ru/algo/ , uz google translate je sasvim razumljivo) je sasvim dovoljna. Ne znam na koji nivo ciljaš, pre državnog se generalno ne pojavljuju (sem možda na kvalifikacijama), ali ovo su neki zadaci koji ne zahtevaju previše teorije, ali je potrebno razmišljanje:
Tigra (kvalifikacije, 2012)
Widening of Channels (Shumen, 2012)
Fuleco and Brazil Ant (JBOI, 2014)

Kao što rekoh, na našim takmičenjima nećeš naći mnogo zadataka iz grafova pre SIO (s time potreba da poslednja dva zadatka nisu sa naših takmičenja), tako da je možda bolje da se okreneš sajtovima poput Codeforces.

2 Likes

Mislim da zadatak Fuleco and Brazil Ant nema mnogo veze sa teorijom grafova, rešenje je vrlo trivijalno. Učestvovao sam na tom takmičenju i uradio sam taj zadatak bez korišćenja grafova ili bilo kakvih algoritama.

Ciljam na drzavno i mozda visi nivo :slight_smile:

A kazi mi da li je bolje da vezbam zadatke sa SPOJ-a (mnogi kazu da je super odraditi npr. prvih 300 zadataka, jer se stekne veliko znanje) ili da radim zadatke sa npr. proslih Codeforces takmicenja po oblastima? Pitanje za sve oblasti ne samo za grafove

Na SPOJ-u je jako nezgodno zato sto zadaci nisu kategorisani, i teško je pronaći korisne zadatke, iako ih ima dosta.

Preporučujem ti za početak da odradiš sve zadatke sa naših srednjoškolskih takmičenja. Možeš takođe pogledati i zadatke na Z-trenignu. Nakon toga mislim da je Codeforces dobar izbor, i još bolji ako zadatke radiš u okviru virtuelnih takmičenja (ponavljanjem prošlih CF takmičenja).

Fuleco and Brazil ant nema grafovskih algoritama, ali je svakako koristan za uvod u stabla, i čak je donekle preteča LCA-u. Samo zato što je zadatak lak, ne znači da ne može ništa da nauči.

SPOJ je zeznut za početnike, DuX je upravu, z-trening ima lepe zadatke, ali moraš znati da prepoznaš šta je lepo a šta glupo. Takođe ogromna preporuka za COCI i USACO, neki od mojih omiljenih zadataka su došli odatle, a zadaci dosta podsećaju na naša. Moj najveći problem sa CF je da zadaci često ne liče na naša, i zahtevaju dosta više teorije od recimo šta je potrebno za naše državno (kad dođeš to div2. D i E pogotovo).

Hvala puno !! :smile:

I samo jos nesto kad smo vec kod Codeforces. Koji zadaci (po nivou npr, Div 2 D,E) odgovaraju po tezini nasim drzavnim takmicenjima i SIO takmicenjima?

1 Like

SIO div2 E i naviše
Republičko div2 C-D za B kategoriju, div2 D-E za A kategoriju, recimo

Ali kao što rekoh, zadaci su dosta drugačiji, ovo je više samo po težini